Agenda zeeverkenners & wiva

Zaterdag 15 Juli tm 22 Juli 2017 - Zomerkamp

Zaterdag 19 & zondag 20 augustus 2017 - 24uurs race Binnenmaas

Zaterdag 9 september 2017 - overvliegen

Zaterdag 16 september 2017 - Regionale zeilwedstrijden

Zaterdag 23 september 2017 - Scout-In (GEEN opkomst)

Facebookpagina Zeeverkenners

facebookpagina zeeverkenners

Loodsen

Onze stam heet ´De Lange Jan´

Nadat je bij de zeeverkenners hebt gezeten (tot je 17e levensjaar) ga je naar de loodsen. Bij de loodsen heb je geen leiding meer maar een mentor die de loodsen bijstaat en adviseerd. Je kunt dus zelf het programma in vullen. Wij zeilen op zaterdag middag van 13.30 tot een uurtje of 5, en daarna doen we gezellig een pilsje op de bar. Onze vloot bestaat momenteel uit 2 stalen kajuit zeilboten van 8 meter lang, en een lelievlet. Ook kun je je eigen kampen plannen (onder andere de zeilwedstrijden in zevenbergen). In de winter moeten de boten worden onderhouden.
Om wat geld te verdienen helpen we elk jaar mee met de rommelmarkt.
Wil je informatie over de loodsen? Mail dan naar de loodsenstam:
loodsen @ driestromengroep.nl

Zeeverkenners & Wilde vaart

Wie zijn de zeeverkenners?

De zeeverkenners vormen een groep van jongens en meiden van 13 tot en met 17 jaar die iedere zaterdagmiddag bij elkaar komen. De zeeverkennersgroep is een waterwerk speltak waarbij zeilen en andere spelen op en rond het water het belangrijkste thema zijn. Het programma van een zeeverkennerjaar is te onderscheiden in twee delen te weten een zomer- en een winterseizoen.

Wie zijn de Wilde vaart?

De Wiva (Wilde vaart) is een groep jongens en meisjes van 17 t/m 18 jaar die in feite de zeeverkenners zijn ontgroeid en te jong voor de loodsen zijn, Het grote verschil ten opzichte van de Zeeverkenners is dat de Wiva ernaar streeft zoveel mogelijk zelfstandig te zijn en te ondernemen. De activiteiten van de Wiva staan, net als bij de zeeverkenners in het teken van het water, maar kunnen exclusiever en uitdagender zijn omdat de Wiva ten slotte ouder en verder ontwikkeld is. De Wiva wordt geacht zelf een programma te draaien, maar gaan bijv. wel mee met alle kampen van de Zeeverkenners.

Zomeractiviteiten

In het zomerseizoen is een zeeverkenner vooral op en rond het water te vinden. De zeeverkennersgroep beschikt over zes lelievletten waarmee in het zomerseizoen fanatiek gezeild wordt. Een vlet wordt bemand door minstens 4 zeeverkenners en wordt geleid door de bootsman die geholpen wordt door een kwartiermeester. Samen zijn deze verantwoordelijk voor het reilen en zeilen aan boord.

Veiligheid op het water

De zeeverkenners uit Numansdorp varen in het zomerseizoen voornamelijk op het Hollandsch Diep en het Haringvliet. Een uniek stuk open water waar fantastisch gezeild kan worden. Het water moet echter niet onderschat worden, hiervoor worden de zeeverkenners gedurende de zeeverkennerperiode opgeleid tot een gediplomeerd CWO zeiler.

De kampen

Hoogtepunten zijn de jaarlijks terugkerende zeilkampen als het zomerkamp en het pinksterkamp. Hiernaast doen wij jaarlijks mee aan de regionale scouting zeilwedstrijden en indien geplaatst aan de landelijke scouting zeilwedstrijden.

Winteractiviteiten

In het winterseizoen worden de vletten het water uit gehaald voor het nodige jaarlijkse onderhoud. In deze periode wordt er hard gewerkt om de boot weer in een goede staat te krijgen voor het volgende zomerseizoen. Naast het onderhoud van de vletten worden er andere activiteiten georganiseerd als droppingen, excursies en de kerstviering. Tevens zal in deze periode een theoriecursus worden aangeboden voor het diploma CWO.

De opkomsten

De opkomsten van de zeeverkenners zijn op zaterdagmiddagen in de zomerperiode van 13:30 uur tot 17:00 uur en in de winterperiode van 14:00 uur tot 17:00 uur.

De leiding

Het huidige leidingteam van de zeeverkenners bestaat heeft ruime ervaring met leidinggeven en zijn ervaren op en rond het water. Graag zouden wij dit team uitbreiden met een aantal personen, zodat wij het programma optimaal kunnen aanbieden. Indien deze uitdaging als vaste zaterdagmiddag vulling u aanspreekt kunt u contact opnemen met de leiding.

Zeeverkenner worden?

In principe kan iedereen vanaf 13 jaar lid worden van de zeeverkenners. Gedurende het hele jaar kun je eens komen kijken of het je iets lijkt. Wel vragen we je om even van te voren contact op te nemen.

Voor meer informatie over de zeeverkenners van Scouting Driestromengroep Numansdorp kun je altijd contact opnemen met de zeeverkennersleiding door een e-mail te sturen naar zeeverkenners@driestromengroep.nl